woensdag 27 januari 2010

Overpeinzing over het afwijkende van het normale

of Over het normale van afwijken.

Waarschuwing: in deze tekst is sprake van grove simplificering.


Het vreemde van een wereld waarin alles afwijkend is, waarin alles interessant is en elke opvatting onderhevig aan de kritiek van de betweters, dat niets van het afwijkende nog afwijkend is. Eigenlijk zou het verhaal zo afgelopen moeten zijn, want dan is het afwijkende verheven tot de norm.

Het vreemde aan de mens is helaas, of misschien is dit niet vreemd, maar gewoon gezien vanuit de ogen van de afwijkende, dat wat men normaal vind niet wezenlijk veranderd en dat als het afwijkende normaal is het genoegen moet nemen met een veel kleinere groep van aanbidders dan wanneer het niet afwijkend is.

Natuurlijk, de normale mens neemt van alles over. Het hoeft niet meer zo figuratief, niet elke kleur hoeft te kloppen en protagonisten hoeven niet enkel en alleen de voorgeschreven 'normale' emoties te ervaren. De kunstenaars op de rand en die daarover zijn gegaan trekken wat 'normaal' wordt gevonden altijd iets op. Binnen de matrix van het gewone leven is absoluut meer mogelijk dan onze voorouders ooit hadden gedacht.

Toch kom is het vreemde aan de mens dat zij die helemaal naar de grens en erover reizen graag denken dat alle anderen te langzaam of te dom zijn, dat ze niet durven of geen smaak hebben. Zij, de uitzonderingen, zetten de maat. Alles dat op het eerste gezicht vanzelfsprekend en normaal is, moet anders, kan interessanter, of dit nou beter is en de massa ten voordele strekt of niet. Een kant en klare waarheid kan nooit waar zijn, want deze is niet interessant genoeg. Niets is wat het lijkt.

Een wereld waarin het uitzonderlijke verheven is en het gewone niet meer geaccepteerd laat een leegte achter. De leegte van de doorsnee smaak. Deze leegte wordt vervolgens gevuld door de meest gemene deler, de laagste die men kan vinden, want er is niemand meer die er toezicht op houdt, niemand meer met smaak en intelligentie. Er is niemand over met gevoel voor wat goed is en algemeen, die zijn of haar reputatie als zijnde intelligent of talentvol op het spel zet voor de doorsnee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten