vrijdag 5 augustus 2011

Dromen van eindeloos waken

Een droom is meestal van scène naar scène. Er gebeurt iets, dat verrast, maar je draait je om, of je bent plots omgedraaid, en dan gebeurt er iets anders. Verrast is niet het juiste woord. Alles gebeurt als vanzelf. De emotie die het begeleidt, die komt van ver. Misschien is het wel verrassing. Misschien is het verwachting waarover je verbaasd bent. Verbazing. Het is nooit duidelijk waar een droom heen gaat, er zijn herinneringen aan herinneringen die logisch lijken, al zijn die herinneringen soms niet meer dan recent in je geplant. Op een bepaalde manier is alles dat je overkomt zo zuiver en gespeend van gewicht. Je emoties en gevoelens trekken een kant op en soms zijn die zwaar. Vaak wordt je wakker in een groot welbehagen. Een droom is iets moois, zelfs als het een nachtmerrie betreft.

Het overkomt je ook wel eens dat je wakende droomt. Dan staar je in de verte en een idee, een notie pakt je vast. Bepaalde gedachten en overwegingen lijken zich dan samen te pakken. Je dacht al een hele tijd aan dit, maar soms aan dat en het was niet duidelijk waarom die twee dingen zo vaak door je hoofd rolden. Dan, juist op zo’n niet te bepalen moment, in de verte van je gedachten, waar gedachten geen woorden meer hebben, vallen de zaken samen. Een visioen, een droom van een beter toekomst, een beter leven, een succesvolle onderneming. Je leven lijkt zo helder en overzichtelijk in dat moment. Je weet dat dit iets is om naar te streven, maar op hetzelfde moment ben je de kern van die samenkomst al kwijt. De droom blijft daar, onaantastbaar voor rede en werkelijkheid. Alles dat de wereld in je gezicht werpt blijft misschien wel aan jou kleven, maar niet aan die wonderlijke notie. De kern van je streven is ongrijpbaar geworden.

Profeten, messiassen, dichters, politici, kerkvaders, schilders, filosofen, noem maar op, ze hebben allemaal wel zo’n moment gekend, maar zijn niet als gewone mensen. Ze laten dat ongrijpbare begrip niet gewoon schijnen in hun onderbewuste. Ze laten het niet een etherisch roer zijn aan de hand van welke ze hun vaart door het leven volgen. Ze zijn in staat dat ongrijpbare te vertalen in woord of beeld. Ze maken er grootse kunst van, een religie om het leven door te leven, of alomvattende ideeën die hele maatschappijen vorm geven. Natuurlijk is die omzetting van ervaring naar woord gebrekkig. Natuurlijk is de omzetting van woord naar werkelijk handelen gebrekkig.

Meestal zijn het niet degene die wakend dromen die verrast of verbaasd zijn over de gevolgen van hun daden, maar de mensen om hun heen. Positief of negatief. In de wereld van het onwerkelijke is alles goed voor degene die het ervaart. In de wereld waar we allemaal leven lopen de verschillende dromen makkelijk tegen elkaar op om zodoende grote ellende te veroorzaken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten