vrijdag 12 augustus 2011

Geweld van het hebben

Stel je voor hoe het zou zijn om geen idee te hebben van de rest van de wereld, tussen anderen als jij en geen ander idee van rijkdom te hebben dan de materiële. En dat je je zakgeld door kleine criminaliteit verdient. Stel je voor dat je opvoeding bestaat uit patat elke avond en de McDonalds je idee van een goed restaurant is. Stel je voor dat vakantie iets is waar je niks anders doet dan zuipen en neuken. Stel je voor dat het hoogtepunt van cultuur een danstent is waar je tot de tanden bewapend naartoe gaat omdat er anders geen lol aan is. Stel je voor dat de regering alleen maar neerbuigend over je praat en de media de hele tijd inspelen op je verlangen naar platte ‘cultuur’. Stel je voor dat je geen andere droom hebt dan die nieuwe Nikes of het kleinste model Mp3-speler. Stel je een man bent met teveel testosteron die elk weekend mag schelden op een voetbalteam dat zich ook niet netjes gedraagt. Stel je voor dat je het gevoel hebt dat er niemand op de wereld is die echt om je geeft en elke relatie gebaseerd is op wat de ander van je kan krijgen. Stel je voor dat je een meisje bent wiens mannen met ieder ander neuken en je ook nog een kind geven waar je zelf voor moet zorgen met het minimale inkomen dat de regering geeft. Stel je eens voor dat dit ook met hele groepen in Nederland gebeurt.

Misschien is dansen en vechten, plunderen en branden in de buurt wel je enige uitlaatklep, de enige manier om te ontsnappen, de enige manier waarop je duidelijk kan maken dat je als een gekweld dier in een materiële kooi bent. Misschien is een orgie van geweld de oplossing waarmee de leiders gewaarschuwd worden om beter voor de minder bedeelden te zorgen. Misschien gebeurt dit door de eeuwen heen al op dezelfde machteloze gedachteloze manier en misschien reageren de mensen die het beter hebben of die zich bedreigd voelen wel telkens op dezelfde manier: met repressie. Misschien moet er wel met de harde hand tegen vandalen opgetreden worden, maar misschien moet daarna de handen uit de mouwen worden gestoken en geprobeerd worden de wortels van dit soort idiotie uit te roeien. misschien moet er toch weer aan een beschavingsideaal worden gewerkt, hoe moeilijk dit voor de rechterkant van onze samenleving ook valt.

Gelukkig zijn er de mensen die in dezelfde achterbuurt zich ook via Twitter en Facebook verzamelen. Dit keer om de bezem op te pakken en de stad weer schoon te maken. Gelukkig zijn er ook mensen met een positieve en opbouwende kijk op de wereld. Wie weet wordt dit ook in de politiek gespiegeld.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten