woensdag 28 september 2011

Kouwe drukte

Onrust op de markt. De ene koopman schreeuwt dat zijn waren voor maar drie dubbeltjes zijn te krijgen en de volgende gaat daar onderdoor. Ze kochten datzelfde product voor vier dubbeltjes, maar het is belangrijker dat iets wordt verkocht. Als je klanten genoeg aan je kan binden kan je later de prijs weer verhogen. Kopen en verkopen, dat is hun wereld. Alles gaat prima tot het nieuws komt dat de gemeente meer geld voor de staplaatsen wil. Ze hebben namelijk een tekort opgelopen. Niemand weet precies waar. De rechtse stadsdeelleden zeggen dat het komt door drugsoverlast & uitkeringen, de linkse stadsdeelleden houden vol dat het ligt aan malafide huisjesmelkers & belastingontduikers. Iedereen die buiten dat discours staat houdt het op uit de hand gelopen uitgaven bij de noord-zuid-west-oost-tunnel.

Staplaatsen worden duurder, de markt moet zijn prijs verhogen, maar het bloed kruipt en toch gaan ze weer onder de prijs. Dat afbetalen van de staplaats komt toch pas aan het eind van de maand. Tijd genoeg om het geld bij elkaar te krijgen. De stad heeft geld moeten lenen om de tekorten op te vangen en de marktlui betalen allemaal te laat waardoor de gemeente weer meer geld moet lenen. Men wordt enigszins ongerust. Wat als die lening niet betaald kan worden? Ze hebben het geleend van de staat, maar die rekent op een afbetaling aan het eind van de maand. De gemeente verhoogt nog maar eens de verhuur van staplaatsen. De markt weigert zijn prijzen te verhogen, want de concurrentie is moordend. Letterlijk. Een buurman heeft de viskraam van zijn competitie in de fik gestoken en die ging in vlammen op met vrouw van eigenaar en al.

De staat heeft een tekort op het budget omdat het geld van de gemeente niet op tijd binnenkomt en men begint zich zorgen te maken. Iedereen weet wie van wie geld heeft geleend en men weet dus ook dat de eerste groep, de markt, niet genoeg geld heeft om zijn lening af te betalen. Niet tenzij ze plotseling de prijzen drastisch verhogen. Maar als die prijzen worden verhoogt dan hebben de burgers niet meer genoeg geld om de huur van huis & verzekeringen te betalen. Dan heeft de staat geen inkomsten meer. Iedereen maakt zich ondertussen zorgen, behalve de markt, want die verkoopt niet voor het geld, maar om het verkopen. Elke keer als ze boedel inruilt voor geld en vice versa houdt ze zichzelf in stand. Men lacht erbij, want spektakel is geweldig en al die marktlui zijn adrenalinejunkies.

Iemand begint te investeren in goud, want dat is zeker, daar weet iedereen van dat het alleen maar in prijs zal stijgen, in ieder geval niet zal dalen. Hoe meer mensen kopen, hoe meer het waard wordt, hoe minder kans er is dat je het voor dezelfde of een betere prijs kan verkopen. Sorry, hoor, maar wat een gedoe, zeg. Waarom al die drukte eigenlijk?

1 opmerking: