vrijdag 23 september 2011

Sneller dan het licht, nietwaar?

Dus er zou iets sneller dan het licht zijn gegaan. Dat is op dit moment veel in het nieuws. Waarom is het in het nieuws? Een heleboel wetenschappers maken zich er druk over, de journalisten ook, want het lijkt spectaculair en zo krijgt u het op uw bordje. Waarom zou dit zo interessant zijn? Ik ben geen wetenschapper, maar heb er wel wat over gelezen en zal aldus een geïnformeerde mening proberen te geven.

In dit universum kan er niks sneller dan het licht, heeft Einstein uitgerekend. Als een object de snelheid van het licht bereikt krijgt het een oneindige massa. Massa is een soort van gewicht, maar dan niet. Een kilo veren weegt minder op de maan dan hier, ongeveer een zesde ervan, maar behoudt dezelfde massa. Als iets oneindige massa krijgt, nou ja, dan valt het misschien een gat door de vloer van het universum. Ik weet niet wat, maar het kan niet, volgens alle wetenschappers. Dus kan een object ook niet de snelheid van het licht bereiken, tenzij het geen massa heeft, zoals lichtdeeltjes. Iemand anders zal zeggen: lichtgolven, maar dat is letterlijk zoals je er tegenaan kijkt. Het is namelijk beide waar, hoe raar.

Alles dat de wetenschappers meten in het universum heeft als uitgangspunt dat de snelheid van het licht niet kan worden overschreden. Al die leuke films en zo met sneller dan het licht ruimteschepen? Fantasie. We zouden anders nooit bij een andere ster kunnen komen. Het duurt ongeveer vier en een half jaar voor we bij de dichtstbijzijnde ster arriveren als we met de lichtsnelheid zouden reizen, maar dat kunnen we niet eens. Op dit moment duurt het ongeveer drie jaar voor we bij Mars zijn. Ja, dat is nogal traag. Al die sciencefiction is precies dat: fictie over wetenschap. Sciencefiction gaat over wat er mogelijk is als bepaalde vaststaande wetten van het universum niet zo nauw genomen hoeven worden, of misschien op de een of andere manier genegeerd kunnen worden en wat er dan voor mogelijkheden zijn voor ons als mensen. Starwars en dat soort dingen? Geen sciencefiction. Er wordt niet in nagedacht over wetenschap er wordt niet gefantaseerd over wat er kan als bepaalde wetenschappelijke feiten geen feiten zouden blijken. Dat noemen we Fantasy, zoals Lord of the rings.

Maar goed, nu blijkt er misschien iets te zijn dat de lichtsnelheid overschrijdt. Men is er oprecht opgewonden over, maar het gaat om maar een 60 miljardste van een seconde sneller op een afstand die 2,34 duizendste van een seconde zou moeten duren. De wetenschappers van het CERN hebben hun collega’s uitgenodigd de gegevens te controleren. Zo zijn wetenschappers dan weer wel. Fantasten van allerlei soort kunnen beweren wat ze willen en niemand zal ze ooit een vingerbreed in de weg leggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten