donderdag 15 september 2011

Subsidie voor de kunstenaar?

In het kort? Ik heb er niks mee. Men zou de eigen broek moeten kunnen ophouden. Maar goed, het is mij wel gebleken dat als je iets wilt doen dat niet iedereen onmiddellijk begrijpt/snapt/leuk vindt dat het prettig is opstartkapitaal te hebben. Sommige dingen kosten zo veel tijd dat er geen moment overblijft om te werken. Soms is het zelfs schadelijk voor de kunst om met een baan te onderbreken. Dan zit je in een dermate lange creatieve gedachtenkronkelgang dat de alledaagse besognes alleen maar in de weg zitten. Wat is het dan prachtig dat iemand je geld geeft om die tijd door te komen. Eten moeten we allemaal en een dak boven je hoofd kan ook niemand missen. Dan hebben we het niet eens over atelier en werkmateriaal.

Zou je zeggen: krijg een rijke sponsor. Waarom de staat, nietwaar? Ja, dat denk ik dan ook wel eens, maar die rijke sponsor daar zijn er weinig van. Degene die dat graag doen willen er soms wat voor terug en dat is niet altijd mogelijk. Het is geen sport of reclame. Ik zou zeggen, doe net als Strawinsky en nodig die lui uit bij je project. Leg het ze uit, geef ze het gevoel dat ze betrokken zijn. Ze hoeven niet altijd inspraak. Veel zullen het prachtig vinden deel te hebben aan je creatieve proces. Als zij zo graag zelf iets willen maken kunnen ze het beter zonder de kunstenaar doen, nietwaar? Helaas gaat ook dat niet altijd.

Maar heeft de staat dan niet een soort plicht de cultuur te steunen? Lijkt me niet. Tenminste, waar de staat toe verplicht is, is wat de burgers van de staat willen en niet meer. Misschien kan de staat iets doen aan wat de burgers willen. Bewust of onbewust doet ze dat natuurlijk al. Iedereen wil genoeg geld om op vakantie te gaan, de staat zorgt dat iedereen aan het werk kan, maar moet de mensen dan ook zover krijgen dat ze allemaal gaan werken. Daar worden programma’s en propaganda’s voor gemaakt en daar heb je het: een prima opgeleid werkvolkje dat als enige uitgangspunt geld en werk heeft. Dat allemaal om op vakantie te kunnen. Ik overdrijf.

Maar als je wilt dat de mensen van kunst houden en zelf kunst kopen en zelfs stemmen voor subsidies, dan is het een goed ding de kinderen op jonge leeftijd met kunst in aanraking te laten komen. Daarom wil ik voorstellen de kunstsubsidies grotendeels op te heffen en al dat geld naar kunstonderwijs vanaf heel jonge leeftijd schuiven. Liefst al van de kleuterklas. Je kan niet vroeg genoeg beginnen! En als die kinderen opgroeien weten ze wat kunst is, hebben er affiniteit mee en dat zal vanzelf afstralen op de praktijk van de dan bestaande kunstenaars. Daar hebben wij nu weinig aan, maar denk aan onze kinderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten