vrijdag 6 januari 2012

Smartphone outsmarts human

Ik wacht erop dat bovenstaande kop nog eens in de krant zal verschijnen. Er is ook een foto met tekst op internet waarin Neil Armstrong wordt ondertiteld met: we went to the moon with computer more simple than your phone. Iets in die zin. Er is een hele stroming die van mening is dat de computer op een dag slimmer zal zijn dan de mens. Een deel van deze stroming zou dit verdiend vinden aangezien ze een weinig hoge pet op hebben van mensen. Een andere groep ziet het als een vernedering. Wij worden door ons eigen speelgoed overvleugelt. Schakers hebben met dit gevoel al kennis mogen maken. ‘s Werelds grootste schaker Gary Kasparov werd in 1997 door de computer Deep Blue verslagen. De machine wint van de mens.

Laten we dat eens onder de loep nemen. Een computer verslaat een man. Een computer geprogrammeerd door een heel team van mensen. Daar hebben we de ontwerpers van de hardware en software, de mensen die dat ding bouwen en onderhouden, degene die de informatie verzamelen om de computer te programmeren en het groepje mensen dat uiteindelijk tijdens de wedstrijd de machine in de gaten houdt. Tijdens één zo’n wedstrijd moest er ook nog in de pauze wat bijgesteld worden. En dan hebben we het nog niet eens over al die boeken met openingen et cetera die oorspronkelijk door andere schakers zijn uitgevonden en gespeeld die gebruikt worden als basis van de programmering.

Aan de andere zijde van de tafel hebben de niet al te beminnelijke heer Kasparov. Ja, veel zijn het erover eens, Gary is niet een aardig man. Er zijn weinig aardige schakers. Ze hebben meestal niet de tijd voor aardigheid geconcentreerd als ze zijn op hun studie en het gezond houden van hun lichaam. Ja, Kasparov was één van de eerste die ook zijn lichaam goed verzorgde. Gary was een groot jeugdtalent, heeft eindeloze hoeveelheden wedstrijden gewonnen, bergen schaakboeken gelezen en vast en zeker onderwijs genoten van de grootste schakers van zijn tijd. Bovendien bereidde hij zijn wedstrijden meestal voor met behulp van enkele secondanten.

Toch blijft hij een mens, met de mogelijkheid zich te vergissen. Wat een computer niet kan. Een computer kan alleen wat erin geprogrammeerd is. Een computer kan niet meer dan de som zijn van wat de makers zijn. Kasparov heeft schaakzetten en openingen en noem maar op zelf uitgevonden. Enkele daarvan waren vast ook in Deep Blue geprogrammeerd. Kasparov zal wel eens iets vergeten dat hij heeft gedaan. Dat kan de computer niet. De computer verslaat Kasparov, de mens, maar echt, wordt Kasparov door maar een machine verslagen? Als het zo ver komt dat de smartphone ons eindelijk te slim af is, dan hebben we onszelf een goede grap gebakken. Bedrijf dat smartphones maakt en programmeert verslaat een enkel individu, product van een maatschappij die schaakcomputers en smartphones heeft bedacht.


Kasparovs droom
illustratie M. Ozymantra

Geen opmerkingen:

Een reactie posten