donderdag 2 februari 2012

Oud en nieuw samen

Waar het in het kort op neerkomt: voeg de lagere school en het bejaardentehuis bij elkaar. Niet in één en hetzelfde gebouw natuurlijk. Maar een bejaardentehuis direct grenzend aan het schoolplein, zodat beide veel met elkaar in contact kunnen komen. Ik zou zelfs willen zeggen: gedwongen worden met elkaar in contact te komen. Het lijkt mij dat beide leeftijdsgroepen ervan kunnen profiteren. Misschien is het economisch ook een winst, maar daar weet ik niet veel van.

Eén van de vreselijkste dingen van de moderne maatschappij vind ik hoe we onze oude van dagen wegstoppen in tehuizen. Mensen die hun hele leven met beide benen in de maatschappij hebben gestaan en wezenlijk hebben bijgedragen worden als het ware onder het tapijt gemoffeld. Natuurlijk kunnen ze daar goed verzorging krijgen en is het voor moderne gezinnen vaak ondoenlijk ook voor een ouder lid te zorgen zoals vroeger vaak gebeurde. Of zoals in sommige meer zuidelijke culturen nog steeds. Maar wat opvalt is dat iemand die zich eigenlijk best aardig te been hield in een bejaardentehuis in no time veroordeeld wordt tot dezelfde suffigheid als de anderen. Niemand wordt zo snel oud als in een bejaardentehuis. Dat is ook niet zo vreemd. Je wordt gestimuleerd tot denken, actie en noem maar op door contact met de jeugd. Degene die ouder zijn dan jij kunnen bijdragen aan je evenwichtig opgroeien waardoor je een aantal valkuilen beter benadert of zelfs geheel omzeilt. Hier dus de winst die beide generaties maken. De jongere leert van de ervaring van ouderen en de oudere wordt gestimuleerd zo lang mogelijk helder en erbij te blijven. Bovendien komt de middengeneratie, de ouders van de kinderen die in zekere zin de kinderen van de bejaarden zijn, ook plotseling vaker over de vloer. Zo kunnen we de verschillen tussen de generaties enigszins gelijktrekken en beter zorg dragen voor een goede overdracht van kennis en ervaring alsook een leefbare omgeving voor zij die ons snel zullen verlaten.

Natuurlijk zal er zorg gedragen moeten worden voor misbruik waar beide kanten best een handje in kunnen hebben. Kinderen kunnen makkelijk gebruik maken van de zwakte van bejaarden en vice versa. Bovendien kunnen bejaarden nou eenmaal niet zo energiek worden, anders gebeuren er vervelende ongelukken. Niettemin lijkt mij dit niet een onoverkomelijk bezwaar.

Een vriend van me stelde voor er ook een kattenasiel op aan te sluiten. Dan hebben die beestjes meer aandacht en zorg, worden de kinderen vroeg met dieren geconfronteerd en hebben de bejaarden wat om te aaien. Ik weet het niet zeker, maar het is vast iets om eens uit te proberen. Overigens, mocht u mijn voorstel voor een samensmelting van bejaardentehuis en lager school een warm hart toedragen, deel deze blog vooral met anderen. Wie weet is er een politieke partij voor te interesseren.
Oeps!!
illustratie M. Ozymantra

Geen opmerkingen:

Een reactie posten