vrijdag 9 maart 2012

#dumbdutchfarmerday

Dus we vierden 8 maart Internationale Vrouwendag. Een mooi initiatief om te laten zien hoe voor de positie van de vrouw door velen is gevochten en ook om te laten zien dat er nog wat gedaan moet worden. Natuurlijk werd er door ons mannen op het internet nogal eens een grapje gemaakt. Er valt veel te zeggen voor een dag voor alleen vrouwen, maar mannen voelen zich soms wat buitengesloten. Of niet. Ik zeg al, het nodigt uit tot grapjes. De dag erna vonden enkele trotse Nederlanders het een goed idee #negerdag uit te roepen op Twitter. Met als terugkerende grap het kunnen uitslapen. Smakeloos, zonder twijfel, maar wij Nederlanders zijn er trots op dat we alles kunnen en mogen zeggen wat we willen.

En omdat we denken dat we zo geweldig zijn, omdat we het idee hebben dat we moreel overwicht hebben, denken we dat we kunnen zeggen wat we willen. Ook internationaal. Als er mensen in andere landen zijn die ons verkeerd begrijpen dan zeggen we dat ze eigenlijk ‘een beetje dom’ zijn. Dat vinden we de hele tijd als er weer iets in de media naar buiten komt dat sommige landen als gênant zouden ervaren. Neem nou bijvoorbeeld de Donorshow van BNN of het ‘foutje’ met Rihanna de **bitch, of de burgemeester die Chinezen in de zeik twittert. We denken ook graag dat niemand onze media volgt omdat we een obscuur klein taaltje hebben en achter hoge dijken zitten.

Dus aan de ene kant voelen we ons blijkbaar moreel de betere, maar alleen zolang niemand ons verstaat. Dat we als groep gebaat zijn bij een goede reputatie in het buitenland en er dus als individu binnen de groep verantwoordelijkheid voor dragen is niet iets waar we het snel over eens zullen worden. Uiteraard begon deze houding in de moderne tijd met onze politionele acties in Indonesië, waar we tegen de stroom in probeerden een land haar onafhankelijkheid te onthouden en zodoende veel mensen over de kling te joegen. Maar daar werd niks over gezegd in de jaren dat ik op school zat.

Zouden de ‘buitenlanders’ opeens #dumbdutchfarmerday uitroepen dat horen we verontwaardiging van kust tot kust. Ons Geel Gekapte Opperhoofd zal de eerste zijn om er op te wijzen hoe smakeloos dat is. Tenslotte zijn wij geen boeren en zeker niet dom. Dat we met #negerdag een hele groep binnen onze maatschappij schamperen is meer een kwestie van humor. Daar moet je tenslotte tegen kunnen als je tot de minderheid van een blank land behoort. Hoe hoog zijn die dijken eigenlijk?

#dumbdutchfarmerday
illustratie M. Ozymantra

Geen opmerkingen:

Een reactie posten