vrijdag 13 april 2012

Een wereld zonder internet

En stel je het eens voor: geen internet. Het zou natuurlijk kunnen dat het ermee uitscheidt. Kijk eens naar wat er met Vodafone gebeurde. Eén ongelukkig brandje en half Nederland lag plat. Soms ligt er overigens ook een stukje internet plat. Het web is verdeeld over een aantal stations en zo nu en dan hebben ook die storingen. Maar omdat het internet ooit is bedacht door het leger om ook in oorlogstijd te blijven communiceren is het niet waarschijnlijk dat het er zomaar mee stopt. Zou het daarom zijn dat we zo vol vertrouwen al onze gegevens online plaatsen? Had iemand 10 jaar geleden durven denken dat we zouden bankieren via de mobiele telefoon?

Als het internet nu ophoudt met bestaan zal de wereld misschien wat trager en onhandiger worden, maar de meeste mensen passen zich wel aan. Het zou hoogstens nodig zijn wat internetkids te helpen met afkicken. Die weten niet beter. En een enkele huisvrouw zal de eenzaamheid weer terdege voelen. Maar we kunnen vast zonder. Over honderd jaar daarentegen, misschien al niet meer, dan hebben we al de bibliotheken gedigitaliseerd, al onze computers in een cloud gezet en lopen we allemaal met een google-bril door de wereld waarover we niks anders weten dan wat het internet ons vertelt. Iemand als Hans Aarsman zegt nu al dat hij de foto’s van objecten vaak interessanter vindt dan de eigenlijke dingen. We hadden dat tien jaar geleden ontkend, maar nu lijkt deze toekomst plotseling mogelijk. In zo’n toekomst zou de vernietiging van het internet de mensheid zware schade berokkenen. Zeker als men de originele objecten, zoals boeken, films, kunst, vernietigt om plaats te besparen. Niet zo’n gek idee als je misschien denkt. Encyclopedia Britannica verschijnt vanaf nu helemaal online, veel bibliotheken scannen boeken in die ze daarna weggooien. Er zijn mensen die niks anders in huis hebben dan hun meubels en hun computer/kindle/ipad. Waarom zou dat niet ook ons aller toekomst zijn?

Het is al zeker twee keer in de geschiedenis gebeurd dat er een grote hoeveelheid data is verloren. De eerste waarvan we weten wordt de Bronze Age Collapse genoemd, of, iets prozaïscher: Brandcatastrofe. Dit was rond 1200 voor Christus. Toen werden er enkele toonaangevende beschavingen in de Middellandse Zee vernietigd die er honderden jaren over deden om enigszins terug te krabbelen. Men weet de oorzaak niet precies, maar denkt dat het goed bewapende piratenvolkeren waren. Het Griekenland van toen verloor de macht over de taal en deed er 400 jaar over om weer een soort van geletterde beschaving op te zetten. De tweede keer vond rond 500 na Christus plaats, toen het Romeinse Rijk volledig instortte. In Europa werd er alleen nog gelezen en geschreven door monniken in kloosters. Die periode van ongeveer 500 jaar noemden we vroeger de Donkere Middeleeuwen. We weten dat er ook echt wel iets gebeurde in die tijd, maar erg prettig voor Jan Modaal was het niet. Sinds de Romeinse bezetting duurde het tot de jaren vijftig van de twintigste eeuw voor er weer centrale verwarming in de Britse huizen was.

Zou het kunnen? Veel van het internet wordt in de Verenigde Staten geregeld. Onder het Yellowstone Parc ligt een vulkaan te wachten op uitbarsten waarvan wordt gezegd dat deze de Verenigde Staten volkomen onder as en puin zou kunnen leggen. Hebben de militaire ontwikkelaars daar rekening mee gehouden? Misschien wel, maar misschien wordt er in de toekomst minder goed rekening gehouden met calamiteiten. Uit besparing bijvoorbeeld. Het zou wat zijn als we al onze kennis hebben gedigitaliseerd en er dan niet meer bij kunnen. Als bijvoorbeeld de wachtwoorden zijn veranderd door een buitenaards ras. Of door iemand hier op aarde die ons echt kwaad wil doen. Zitten we snel weer zonder centrale verwarming omdat niemand weet hoe dat te onderhouden. Het zou wat zijn, een wereld in de toekomst zonder internet en kennis.


Alien internet
illustratie M. Ozymantra

3 opmerkingen:

  1. Interessant onderwerp..! Een vervolg hierop zou mij zeer kietelen. :1

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zal eens kijken wat ik voor u kan betekenen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja, doe mij ook maar een vervolg hierop ;-)

    BeantwoordenVerwijderen