zondag 13 mei 2012

Zandbak van de toekomst


Laten we toegeven een beetje als kinderen met onze nieuwe speeltjes te zijn. Technologie is prachtig, handig en praktisch, maar meestal is het vooral het vermaak dat we er in zoeken. Er zijn er genoeg die niet kunnen wachten met het aanschaffen van de nieuwste gadget. Ipad is in, iemand anders bedenkt nog iets dat meer glanst en iedereen springt daarop. Met elke upgrade een nieuwe bankoverschrijving. En waarom niet? Op het schoolplein wilde je ook altijd de tofste zijn en dat werd je met de nieuwste dingetjes. Natuurlijk, voor het gevoel van menig mensenleven zijn die computers er al lang, maar dertig jaar van zulke ingrijpende technologie is natuurlijk niks. Iedereen moet nog wennen, iedereen is happy van de mogelijkheden. Als kleine kinderen.

Maar wat is er dan werkelijk zo interessant aan computers, internet en dat soort technologie? Is het niet meer dan het nieuwste speeltje waarmee we de ander in de zandbak jaloers maken? Is het werkelijke voordeel dat we eruit halen gelegen in het versnellen van allerlei productieprocessen? Ons leven makkelijker maken, zou dat het zijn? Of gaat het alleen om het kunnen berekenen van wat het beste aandeel is om te kopen? Alles aan computers en internet lijkt een beetje pervers doordat we er alleen in economische en entertainment termen aan denken. We verbinden de mensheid met elkaar om te bedenken hoe we het best profijt uit elkaar kunnen halen. Zuckerberg haat pseudoniemen op Facebook omdat hij anders zijn commercie niet goed kan belijden. Dat zou voor menigeen een reden moeten zijn juist met een pseudoniem op het internet te gaan. Er is geen hoger doel. Alleen maar gebruik en misbruik.

Er zijn veel mensen die internet gebruiken om te stelen. Ze downloaden muziek, films, software, noem maar op. Daar wordt op neergekeken, want het tast de auteursrechten aan van derden. Er is veel geld geïnvesteerd in het maken van een film en iemand kan die zomaar gratis kijken. Er is niet eens een omroepabonnement voor nodig. Geen gids, geen reclame, niks van dat al. Bijna iedereen gebruikt Wikipedia of andere pagina’s waar gratis informatie wordt aangeboden. Vaak genoeg hoor ik dat je er mee moet oppassen, tenslotte wordt wat erop staat niet gecontroleerd op de feiten. Maar wie ging er dan blind vanuit dat wat er in een encyclopedie stond altijd klopte? Hoe vaak werden die niet door voortschrijdende kennis achterhaald? Wie controleerde de samenstellers van een encyclopedie?

Kennis. Informatieoverdracht. Dat is waar het om gaat en dat is iets dat steeds belangrijker zal worden. Niet alleen post ik graag eigen berichtjes op Facebook en Twitter, maar herpost ze ook van anderen. En dan het liefst de wetenschappelijke stukken. Nooit eerder was de hele wereld zo verbonden en nooit eerder was er zoveel informatie over zulke uiteenlopende zaken beschikbaar. Informatieoverdracht, daar gaat het om. Dat we van elkaar weten, dat ons bestaan een vingerafdruk achterlaat, dat we kunnen controleren of wat we weten correct is, dat we kunnen leren begrijpen wat er in deze hele grote wereld gebeurd en gedacht wordt. Misschien dat we zo een kans hebben elkaar weer te begrijpen. Is dat geen mooi hoger doel? Maar voor we hier echt van kunnen genieten en leren moeten we misschien eerst eens opgroeien.


De zandbak
illustratie M. Ozymantra

Geen opmerkingen:

Een reactie posten