zondag 26 mei 2013

Gisteren, zaterdag 25 mei, 2013,


werd er geprotesteerd tegen de oplossing van het voedseltekort van de wereld. Ja, in verschillende steden kwamen duizenden demonstranten bij elkaar om de arme landen nog verder in de vernieling te helpen. Het was een groep mensen die overal samenzweringen ziet, voornamelijk geleid en voorbereid door het grote en altruïstische voedselbedrijf Monsanto, onder andere van Unilever en Coca Cola. Zij gaan honger de wereld uit helpen door boeren het beste genetisch aangepaste zaad aan te bieden, zodat elke oogst groots en overdadig zal zijn. De hoorn des overvloeds door kapitalisten in elkaar gesleuteld.

Wat maakt het uit dat op ieder kilo zaad over de hele wereld een paar dollarcenten extra wordt geheven? Het grote goed is ermee gebaat en een bedrijf mag daar best een centje van meepikken. Wat maakt het uit dat er een verbod komt op vrije zaden en thuis tuinieren? De meeste van ons doen dat toch al niet meer. Het voedsel gaat allemaal door de supermarkt en dat is nou juist de plaats waar Monsanto zijn voedsel aanlevert.


Mooier kunnen we het niet maken. Prachtige oogsten waar alleen een beetje allround gif tegenaan moet, want anders vreten de beesten alles kaal. Genetisch gemodificeerd voedsel is namelijk nogal kwetsbaar als het om natuurlijke vijanden gaat. Een kleine ruil, zal u zeggen. Het is inderdaad gif dat slecht is voor de boer. Dan wordt die boer maar wat voorzichtiger. En de boer moet inderdaad zijn zaden elk jaar opnieuw aanschaffen, want ze zijn grotendeels steriel. Maar dat is allemaal de moeite waard voor een einde aan de honger.

En ach, die onzin over het gelijktrekken van economieën, dat gezanik over eerlijke handelstarieven, die vooruitgang in Afrika, Azië en Zuid-Amerika, dat is allemaal gezever om de aandacht af te leiden. Daar gaat het helemaal niet om. We kunnen toch niet verwachten van politici dat ze zorgen voor een eerlijkere verdeling van voedsel en rijkdom over de hele wereld? We kunnen toch niet verwachten dat rijkere landen minder grondstoffen gaan gebruiken en zuiniger met de natuur zullen omgaan?

Laten we eerlijk wezen: gen-gemodificeerd voedsel is het beste dat ons kan overkomen. Nooit meer de zorg van de onvoorspelbare natuur. Nooit meer een hongerig kind op de wereld. Mensen die daar tegen zijn zijn paranoïde. Ze hebben geen vertrouwen in bedrijven en kapitalisme. Dat zeker een heel klein deel bestaat uit overactieve mensen die overal iets achter zoeken, maakt de rest ook ongeloofwaardig. Geen wonder toch dat de officiële media er nauwelijks aandacht aan heeft besteed? Ze zouden wel gek zijn!
 

Een paar verwarde demonstranten op de Dam, 25 mei, 2013

1 opmerking: