vrijdag 14 juni 2013

De baard van Chriet - Neerlanda*


Wat me altijd tegen Chriets baard heeft ingenomen is dat deze zo vreselijk onrealistisch is. De man met het blootste gezicht van Nederland. De zachte gnoom, zittend op zijn elektrische paddestoel. Toen computertechniek nog toekomst was en ze op school dachten dat een cursus Basic de leerlingen zou voorbereiden op de veranderende maatschappij. De menselijkheid droop van hem af. Hij wilde het beste voor onze toekomst.

Hoe onprettig ik het vond naar die ontblote bovenlip te kijken is moeilijk te beschrijven. Het leek een beetje op een aan de haak wriemelende worm vlak voor de hengel werd uitgeworpen. Zijn gezicht wordt er erg lang door en de uitdrukking is slaaf van zijn haar, dat er als een ongunstige corona omheen kranst. Heeft u wel eens een plaatje gezien van de zon waarbij het schitterende midden is afgedekt? Hoe wonderlijk de stralen ook zijn, het blijft altijd een wat doodse zon.

Zijn ronde stem muffelde over het tv-scherm uit een mond die een snor nodig had. Vergeet niet, dit was de tijd dat snorren nog normaal waren, zo normaal als in een rondje Mekka. Dit was de tijd dat de romantische combinatie snor en baard van Kris Kristofferson had afgedaan om weer plaats te maken voor een beschaafde kwast onder de neus. Daar had je dan Chriet (Kriet) Titulaer, zo zonder. Titulair sprak ik altijd, maar het was gewoon Titulaar.

Er waren nog niet zoveel zenders op tv en dit was één van de weinige programma’s waar ik met plezier naar keek, al weet ik achteraf niet meer zo goed waarom. Chriet ergerde me mateloos, de techniek die hij toonde leek altijd net niet sciencefiction genoeg. Dit was de tijd van de echte tv-iconen. Toen we een programma aanzetten omdat er een presentator was: Ivo Niehe, Martin Brozius, Jos Brink, Mies Bouwman, Ria Bremer, noem maar op. Mensen uit één stuk. Toen tv nog speciaal was.

Chriet was het buitenbeentje. Hij schoof zelden of nooit aan in één van die andere programma’s. Gelukkig deden weinig dat toentertijd. Het was on screen nog niet zo’n incestueus clubje zoals nu. Off screen werd het niet voor niets de Gooise Matras genoemd. Maar Chriet bleef een beetje afzijdig. Wetenschap en techniek, dat was niet sfeervol, dat was niet groots op een gewone manier. Daar kon je geen musical van maken. Het was opvoedkundig verantwoord!

Wie had ooit durven denken dat we al zo snel in de toekomst zouden belanden? Eentje waarin een telefoon meer computer in zich heeft dan de eerste raket naar de maan. Wie had durven denken dat de baard van de zachtste man van Nederland ooit zoveel ongemak zou veroorzaken, geplaatst op de gezichten van menig Marokkaanse imam? Ik zag het toen al wel. Ik zag die baard ook op rechthoekige Gristelijke gezichten en kreeg er onderhuidse puistjes van. Ja, ik zag dat ook bij Chriet en verbaasde me erover dat zo’n lieve man dezelfde baard had als de gevreesde Calvinisten. Nu zijn het de islamieten met hun ringbaarden die de aandacht trekken. Allen kontenkrakers waarvoor God graag nog een rondje omgaat, bang dat ze zijn woord te letterlijk nemen.

Hoe het tegenwoordig gaat met meneer Titulaer? Lees deze fascinerende threadChriet is cult’. Hoe het nieuwe medium verslag doet van de oude verslaggever.

*Neerlanda
Verkenningen in het moeras van herinneringen dat bepaalde generaties Nederlanders met elkaar verbindt, of we willen of niet. De eigenaardige, onwerkelijke karakters, voorvallen, gewoontes, gebruiken, en programma's die door de zeef van ons geheugen dreigen te vallen of dat al hebben gedaan. Een speurtocht naar wat authentiek Nederlands is, maar nooit algemeen of doorsnee was. De sneeuwvlokjes of flinters stront met een afwijkende kleur en vorm die een bijna niet te vinden afdruk in onze beleveniswereld hebben achtergelaten.


Meer Neerlanda:
Geen opmerkingen:

Een reactie posten